Historik
Här redovisas ett urval av aktiviteter som skett inom ramarna för Nationella Självskadeprojektet sedan projektets början.
2012
- Under våren bildas tre kunskapsnoder med bas i Stockholm, Göteborg och Lund. Samtliga landsting och regioner i Sverige ansluter sig till någon av de tre noderna.
- I oktober publiceras en första kunskapsöversikt om behandling vid självskadebeteende. Rapporten arbetas fram under ledning av Lars-Gunnar Lundh och innehåller bland annat en del om patienters upplevelser av vården.
- I oktober hålls också en första nationell konferens om självskadebeteende. Bland annat talar Kim Gratz om Emotion Regulation Group Therapy (ERGT).
2013
- Projektets hemsida lanseras.
- En prevalensmätning utförs av Mia Ramklint och Charlotta Odelius vid Uppsala universitet.
- Utvärdering av ERGT och Emotion Regulation Individual Therapy for Adolescents (ERITA) påbörjas på 14 mottagningar runt om i Sverige.
- En webbutbildning i tre moduler utvecklas och publiceras på projektets hemsida. Utbildningen är gratis och tillgänglig för alla.
2014
- Rapport om en tänkt nationell högspecialiserad heldygnsvårdsenhet skrivs samman efter workshops med landstingsföreträdare från olika delar av landet.
- Samtalsstöd för elevhälsan lanseras i samband med Nationella skolsköterskekongressen.
- Behandlarutbildningar i dialektisk beteendeterapi (DBT), mentaliseringsbaserad terapi (MBT) och ERGT genomförs i framförallt västra Sverige. I södra Sverige utbildas flera tusen psykiatrimedarbetare i en fyra dagar lång bemötandeutbildning.
- I slutet av året publiceras första versionen av Rekommendationer för insatser vid självskadebeteende − nationellt kvalitetsdokument för psykiatrin.
2015
- Ett tillägg till rekommendationerna med fokus på heldygnsvård publiceras: Behandling av självskadande patienter i heldygnsvård: Fynd från forskningen (pdf).
- SHEDO arrangerar i samband med studieförbundet Sensus studiecirklar på flera håll i landet med syfte att stödja närstående till personer som skadar sig själva.
- Projektet arrangerar en nationell konferens i Stockholm på temat införande av ny kunskap.
- App för ERITA-behandling via internet utvecklas och testas.
- Projektet stödjer utvärdering av brukarstyrd inläggning som testas på flera kliniker i Skåne.
2016
- Implementeringsstöd för Rekommendationer för insatser vid självskadebeteende diskuteras. Vilka metoder och strategier är bra i förbättringsarbetet? Hur mäter vi resultat och effekter?
- Normkritiska perspektiv bidrar till en ny hemsida som vi hoppas ska bli mer användbar − för fler.
- Arbetet med högspecialiserade vårdenheter för de svårast sjuka fortskrider under ledning av SKL.
- Under hösten översätts arbetsbladen (pdf) till Julie F. Browns The emotion regulation skills system for cognitively challenged clients: A DBT-informed approach till svenska.
2017
- Projektet Brukarstyrd inläggning i Skåne fortlöper med goda resultat och metoden börjar användas på fler håll i landet.
- Kaskadutbildningen filmas och blir tillgänglig för alla att ta del av på hemsidan.
- God heldygnsvård för patienter med självskadebeteende (pdf) publiceras, nio konkreta råd som syftar till att definiera vad heldygnsvården ska innehålla och präglas av.
- Tillsammans med SHEDO håller projektet i ett antal halvdagsseminarier runt om i Sverige om självskadebeteende. Seminarierna är välbesökta och intresset från framför allt kommuner är stort.
- I november arrangerar projektet en nationell konferens i Stockholm som sammanfattar vad som åstadkommits inom projektets ramar och vad som behöver göras i framtiden.
- SHEDO lanserar Självskadechatten, den första stödchatten i Sverige som riktar sig till personer med självskadebeteende och/eller ätstörningar.
- I slutet av året startar en nationell studie av ERITA. Ungdomar i Stockholm, Göteborg och Skåne har möjlighet att delta i behandlingen.
2018
- Nationell spridning av Brukarstyrd inläggning enligt Skånemodellen till SÄS VGR, Blekinge och Sundsvall.
- ERGT utbildning med Kim och Matt Gratz.
- Bemötandeutbildning – utbildning för utbildare Skeviks gård.
- Medverkat vid psykiatrikongressen.
- Arbetat med överföring från projekt till intermistiskt nationellt processteam.
2019
- Under året har arbete med Vård och insatsprogram tills lansering 11/11.
- Bemötande utbildning – Skeviks gård.
- Två från VGR har auskulterat vid KI’s ERGT utbildning för att framöver kunna erbjuda utbildningen i egen drift.