Forskningsstudie om ungas självskadebeteende

Hem/Nyheter/Forskningsstudie om ungas självskadebeteende

Forskningsstudie om ungas självskadebeteende

Vi behöver mer forskning om självskadebeteende. Nu görs en anonym webbundersökning i samarbete med KI och Uppsala universitet. Har du skadat dig själv, eller har du erfarenheter av självskadande? Dina erfarenheter räknas!

Vi vet att självskadebeteende är ganska vanligt bland svenska ungdomar och unga vuxna. Vi vet också att det är förenat med stort lidande. Inte alla söker hjälp för självskadebeteende, vilket är en bidragande orsak till att det finns kunskapsluckor i forskningen och inom vården.

Förutom självskadebeteende är vi också intresserade av hur det kan hänga ihop med andra saker hos individen, så som upplevd bekräftelse av omvärlden, hur man upplever och hanterar känslor (sina egna och andras känslor) och om förekomsten av mobbing under uppväxten. Vi söker både tjejer och killar med eller utan självskadebeteende, i åldrarna 15−20 år, som vill bidra med anonyma svar till denna forskning. Dina svar är viktiga även om du själv inte har självskadebeteenden.

I och med en säker portal via internet har vi nu möjlighet att skydda både deltagarens identitet och anonymitet (privacy). Du kommer alltså att vara helt anonym. Vi frågar inte efter namn eller andra identifierande uppgifter. Dina enkätsvar kommer inte att kunna kopplas till den dator eller den internetuppkoppling (IP-nummer) som du använder. Ingen sådan information sparas. Resultaten kommer att presenteras som ett gruppresultat och därför kommer ingen se vad en enskild person har skrivit.

Det är helt frivilligt att delta och man kan avbryta när som helst, om man känner så. Enkäten tar ungefär 30 minuter att fylla i.

Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta Moa Bråthén Wijana via mejl eller telefon. Genom att svara på frågorna bidrar du till en ökad förståelse så att vi kan förbättra möjligheterna att hjälpa fler personer med självskadebeteende!

Tack för din hjälp!

Moa Bråthén Wijana, leg. psykolog, doktorand
Institutionen för klinisk neurovetenskap
Karolinska Institutet
moa.brathen.wijana@ki.se
tel. 070-6112920

Ata Ghaderi, Ph.D.
Professor
Institutionen för klinisk neurovetenskap
Karolinska Institutet
ata.ghaderi@ki.se

Tveka inte att höra av er om ni har frågor eller funderingar. Med förhoppning att ni finner denna studie intressant, tackar vi på förhand!

Vänliga hälsningar,

Hanna Wennberg och Ludvig Lazarz
Psykologstudenter, Termin 10, Karolinska Institutet

2017-08-17T13:04:40+02:00 22 december, 2015|Taggar: , , |